Pályázat

 

Hulladékújrahasznosító kapacitás fejlesztés a Rego Plast Bt-nél
GOP-2.1.1-11/B-2011-0242

A Rego-Plast Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 68 510 804 forint uniós támogatást nyert el a „Komplex vállalati technológiafejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 195 745 154 forint összköltségű beruházásból a hulladék-újrahasznosító kapacitás bővítését és technológiai fejlesztését biztosító eszközbeszerzések valósultak meg.

A növekedési potenciálhoz és a minél magasabb feldolgozottsági fokú termékek előállításához 3 db termelő berendezés, illetve az alapanyagok minőségének biztosításához egy laboreszközt szereztünk be, melyet az évenként feldolgozott hulladék mennyiségének dinamikus emelkedése és a cég várható növekedési potenciálja indokolt. A projekt a hulladékok hasznosításával kapcsolatos innovatív technológiát alkalmaz, illetve ezt fejleszti.

A kompaundáló gépsor alkalmas arra, hogy közel teljes értékú PP, PS, HDPE, LDPE, ABS, PC, PAG, PC/AMB alapú granulátum készüljön. Ezek a termékek visszakerülnek a műanyag alkatrészt, részegységeket gyártó vállalatokhoz, akik teljes értékű műanyag alkatrészeket gyártanak belőlük. A berendezés olyan innovációt tartalmaz, amivel az adagoló biztosítja, hogy az eddigi 1 db nagy silóban történt bekeveréshez képest egyedi alkotói adalékszabályozás történjen, amivel lehetőség nyílik arra, hogy gyártás közben is módosítani lehessen a receptúrán. A kompaundáló gépsor alkalmas arra, hogy akár üvegszöveterősítéssel is ellátott granulátumot gyártson, amellyel az autóipari beszállítók dolgozhatnak.

Az adagoló berendezés a különböző alapanyagokat a gyártás során egymástól függetlenül különböző mennyiségben adagolja. A kompaundáló berendezés működéséhez szükséges technológiai hőmérsékletet a hűtő biztosítja.

Az éghetőség vizsgáló berendezés alkalmas arra, hogy mind a darálék – alapanyag, mind a késztermék – granulátum tekintetében szabvány szerinti laborminősítést kapjon. A berendezésben történik a termékminta elégetése és annak égéséből állapítja meg a tulajdonságait.

Az eszközök beszerzésével és üzembe helyezésével a projekt 2012. júliusában befejeződött, melynek köszönhetően az újrahasznosított hulladékmennyiség a évi 1000 t-val nő és a beruházással várhatóan évente 500 millió Ft-tal növekszik az árbevétel.

A projektben közreműködők:

Irányító Hatóság:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
www.nfu.hu

Közreműködő Szervezet:
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. – 1139 Budapest, Váci út 83., Center Point 2. irodaház fszt.
www.magzrt.hu

Kedvezményezett:
Rego-Plast Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. – 5121 Jászjákóhalma, 1457/73 hrsz.
www.regoplast.hu

http://www.nfu.hu/

http://proregio.hu/

http://www.nfu.hu/

ERFA ERFA